Na vsebinoNa glavni meni

Regijski posvet Zadružne zveze Slovenije 2021

Regijski posvet Zadružne zveze Slovenije 2021

3. decembra, 2021

V obdobju od 1. do 3. decembra poteka spletni regijski posvet Zadružne zveze Slovenije (ZZS).

 

Prvi del je bil namenjen zadrugam iz ljubljanske, kamniško-zasavske, gorenjske, južno-primorske, severno-primorske in notranjske regije, drugi pa zadrugam iz celjske, koroško-savinjske-šaleške, ptujsko-ormoške, pomursko-prleške, štajerske, dolenjsko-belokranjske in posavske regije.

 

Posvet je otvoril predsednik ZZS g. Borut Florjančič, pridružil se mu je tudi minister dr. Jože Podgoršek. Pogovor je potekal o zelo sodobnih temah, kot so strateški načrt Skupne kmetijske politike 2023 – 2027, celosten pristop k digitalizaciji kmetijskih zadrug, finančno in blagovno poslovanje članic ZZS, predstavljene so bile tudi digitalne vsebine ČZD Kmečki Glas. Izmed finančnih inštitucij je svoje storitve predstavila članica ZZS Deželna banka Slovenije.

Sklad je ob svoji 25 letnici poudaril bodoče usmeritve, ki izhajajo iz Poslovne politike in Poslovnega in finančnega načrta za leti 2022 in 2023. To so zaveze k financiranju zelenih, digitalnih in družbeno odgovornih vsebin. Zadruge so bile prepoznane kot ena izmed ciljnih skupin upravičencev, izpostavljen je bil trajnostni pomen poslovnega modela zadružništva, pomen kratkih dobavnih verig, kjer so zadruge eden ključnih deležnikov in pomen blagovnih znamk, ki bodo ključne za prepoznavnost lokalno pridelane hrane.

 

       

Tudi drugi del sodelovanja Slovenskega regionalno razvojnega sklada na Regijskem posvetu Zadružne zveze Slovenije je za nami. Na vrsti smo bili takoj za uvodnimi nagovori predsednika ZZS in ministra Podgorška in za predstavitvijo direktorja Branka Ravnikarja, kot pomemben komplementarni vir sofinanciranja projektov, ki so ali niso prejela tudi nepovratna sredstva. Poudarjen je bil naš prispevek k ohranjanju poseljenosti slovenskega podeželja.