Na vsebinoNa glavni meni

SRRS na Regionalnih dnevih

SRRS na Regionalnih dnevih

12. oktobra, 2023

SRRS je aktivno sodeloval pri organizaciji in izvedbi dogodka “Slovenski regionalni dnevi”, ki so letos potekali v Pivki pod naslovom “Zeleni prehod na regionalni ravni”. V svojem osrednjem nagovoru je državna sekretarka Andreja Katič poudarila ključno vlogo takšnih dogodkov.

 

Dogodek je zaradi okoliščin potekal en dan, a je kljub temu zabeležil številčen odziv udeležencev. Organiziran je bil v tri vsebinsko bogate sklope. Prvi sklop je zajemal predlog sprememb Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki ga pripravlja Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, pripravo dogovorov za razvoj regij, finančnih virov za izvedbo programov. Drugi sklop vsebin je zajemal perečo problematiko prostorskega planiranja v razvojnih regijah, vključevanja trajnostne mobilnosti na regionalni ravni, vključno z analizami stanja in razvojnih potreb, itd. Dogodek se je nadaljeval s predstavitvijo celostne prenove in obnove po uničujočih poplavah avgusta letošnjega leta.

 

Pestre vsebine je zaključila predstavnica Evropske komisije Agnès Monfret, DG REGIO, ki je prisotne pozvala k večjim ambicijam v smeri zelenega prehoda, k proaktivnosti pri podpiranju trajnostnih projektov, k osveščanju vseh prebivalcev o pomenu trajnosti, k inovativnosti pri iskanju trajnostnih rešitev in nam vsem zaželela, da bi bil zeleni prehod pravičen za vse in vsakega.