Na vsebinoNa glavni meni

11. Junior Achievement Nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje

11. Junior Achievement Nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje

16. maja, 2024

V petek, 10. maja 2024, se je na Gospodarski zbornici Slovenije odvilo finale že 11. Junior Achievement Nacionalnega tekmovanja programa Moje podjetje, ki poteka pod okriljem Junior Achievement Worldwide. Na tekmovanju se je predstavilo 25 najboljših dijaških podjetij, ki so člane žirije prepričali s 3-minutnim »pitchem« in postavitvijo stojnic.

 

V letošnjem letu je v iniciativi Moje podjetje sodelovalo 28 šol, 56 učiteljev in 800 dijakov, ki so ustanovili 180 dijaških podjetij, kar je največ doslej. Na zaključno tekmovanje se je prijavilo 83 dijaških podjetij, ki povezujejo več kot 350 dijakov iz 21 srednjih šol. Ti so se najprej pomerili na regionalnih izborih v Ljubljani, Kopru, Celju in Škofji Loki, zmagovalci pa so bili povabljeni na finalno tekmovanje v Ljubljano.

 

Na slavnostni podelitvi je Priznanje za podjetje leta in vozovnico za evropsko potovanje GEN-E 2024 prejelo dijaško podjetje AO wood design d.d., ki ga sestavljajo dijaki Oskar Dolšak-vodja ekipe, Ožbej Kavčič-vodja proizvodnje, Anže Keržan-vodja prodaje in marketinga ter Aleksander Kožuh-vodja financ in administrator, pod mentorstvom prof. Petra Kurnika in strokovnega mentorja prof. Klemna Mezga.

 

Sami pravijo takole: 

 

»Za izziv smo si vzeli, da ustvarimo kotiček, ki je samo vaš. Če želite v miru prebrati knjigo, poslušati glasbo ali preprosto uživati na terasi, imamo rešitev. Razvili smo stol, ki nudi zasebnost, občutek, da smo se odklopili od sveta. Uporabljamo naravne materiale. Stol je bil že deležen veliko pozornosti, dva smo tudi že prodali Supernovi Kranj in Kamnik.«

 

 

Kakšna je bila vaša podjetniška ideja in kako ste jo realizirali?

 

Naša glavna ideja je bila, da ustvarimo unikaten in edinstven izdelek, ki ga še ni na trgu. Ta izdelek ima v stanovanju posebno mesto, ki te opomni, da si moraš vzeti čas zase, poslušati glasbo, prebrati stran knjige in se odklopiti od sveta.

 

 

Kako bi opisali svojo izkušnjo sodelovanja v programu “Moje podjetje” in kako je vplivala na vaše razumevanje podjetništva in vodenja podjetja?

 

Najprej je bilo prisotnega nekaj krega, preden smo prišli do ideje, in tudi vmes. Na koncu smo se dobro povezali, kar se vidi tudi na končnem izdelku, in takoj bi šli še enkrat čez to pot. Prav tako se vidi v našem izdelku naš trud, ki smo ga vanj vložili.

 

Kaj ste se naučili o vodenju in sodelovanju v skupini med delovanjem vašega podjetja?

 

Odkrili smo, da je ekipni duh resnično pomemben. Če vsak ne bi vložil svojega dela, za katerega je bil zadolžen, ne bi prišli tako daleč. Pomemben faktor je bil tudi direktor, ki nas je vodil, in vsak član ekipe, kar smo dokazali tudi danes na tekmovanju.

 

Kako ste združevali šolske obveznosti z obveznostmi in odgovornostmi vodenja podjetja?

 

Na začetku smo delali v sklopu šole, nato pa smo ugotovili, da moramo po pridobitvi ideje vložiti tudi več dela izven šole. Zato smo vložili kar nekaj nadur in delali pozno v noč.

 

Kaj je bilo najbolj zadovoljivo pri vaši izkušnji sodelovanja v sejmu dijaških podjetij in kako ste se pripravili na to tekmovanje?

 

Najboljši del današnjega tekmovanja je bila zmaga!

 

Kaj bi svetovali bodočim dijakom, ki razmišljajo o sodelovanju v programu “Moje podjetje”? Kakšen nasvet bi dali tistim, ki se želijo v prihodnosti ukvarjati s podjetništvom?

 

Pomembno je, da se ni treba bati tekmovati, saj ne moreš nič izgubiti, lahko le pridobiš. Potrebuješ vztrajnost, veliko truda in dobro ekipo za seboj, da ti lahko uspe. Če se zberejo štirje dobri prijatelji in dobijo dobro idejo, sodelujejo in delajo, ne more nastati nič slabega. Na tem mestu bi se želeli zahvaliti mentorju Petru Kurniku, ker brez njega tukaj ne bi bili.

 

Slovenski regionalno razvojni sklad (SRRS) je ponosen, da lahko podpira nadobudna dijaška podjetja, kot je AO Wood Design, saj s tem prispeva k razvoju mladih podjetnikov in spodbuja inovativnost med mladimi. Takšni projekti dokazujejo, da je prihodnost našega gospodarstva v varnih rokah ustvarjalnih in zavzetih mladih ljudi, ki so pripravljeni prispevati k trajnostnemu gospodarskemu razvoju.

 

Povzeto po: Imamo ga, dijaško Podjetje leta 2024, Junior Achievement Slovenia